Funderar du på en resa till Kambodja? Vi guidar till turism, stränder, citypuls, lyxiga hotell och historiska upplevelser i Sydostasiens nya semesterparadis – och ger information om praktiska saker som visum, valuta och flyg.

K

ambodja, mittemellan Vietnam och Thailand, har rest sig som en fågel Fenix ur askan. Landet bjuder på fantastiska upplevelser för dig som gillar historia, äventyr, sol och bad. Det kanske inte är fullt lika bekvämt som i grannländerna, än, men här kan du å andra sidan bo på femstjärniga hotell för ett nattpris långt under tusenlappen.

Phnom Penh har kvar mycket av den franska arkitekturen och är full av god mat, trevliga barer och museer.

Kambodja blomstrade under det första årtusendet – som bevis på det finns det fantastiska templet Angkor Wat vid Siem Reap – fram till att landet invaderades av Thailand, och sedan blev del av franska Indokina. Svårt drabbat av bombningar under Vietnamkriget och det egna inbördeskriget under 1970-talet, då Röda khmerernas ledare Pol Pot i princip skickade tillbaka landet till stenåldern innan han och hans armé drevs ut ur landet, har Kambodja en tung historia som fortfarande är väl synlig. Men i och med att turismen började ta fart i början av 2000-talet är landet äntligen på väg att hitta fotfästet.

kambodja-resa

Templet Angkor Wat utanför Siem Reap är det största religiösa monumentet i världen.

Huvudstaden Phnom Penh har kvar mycket av den tidiga franska arkitekturen och är full av såväl god mat och trevliga barer som museer. Siem Reap lever upp tack vare turistströmmarna till den gamla tempelstaden Angkor Wat, en otrolig byggnad mitt ute i djungeln som kanske mest känns igen från Tomb raider-filmerna där Angelina Jolie springer längs murarna. I staden finns ett flertal barer och restauranger som har öppet långt in på småtimmarna.

Vackra stränder i södra Kambodja

Det som dock lockar allra flest är den sydliga staden Sihanoukville längs Thailandviken. Här finns det betydligt färre turister än i grannlandet Thailand, och exploateringen är inte alls lika utbredd. Det finns många stränder runt staden: den vackra Victory Beach nära hamnen med vattensporter och ett kasino, Sokha Beach som tillhör hotellet Sokha är den lugnaste och kan användas även om man inte bor på hotellet mot en liten avgift, Serendipity beach är den mest turistiga men har gott om restauranger, barer och enklare shopping.

kambodja-strander