1. Res utanför säsongen
Boka in en resa före eller efter högsäsongen. Mellan midsommar och skolstarten är priserna skyhöga och stränderna proppfulla.

2. Åk till mindre exploaterade orter
Det finns mängder med pärlor som inte har fått tillräckligt med uppmärksamhet. Lägg mer tid på research, kolla runt bland vänner och försök hitta fina platser som inte alla kan peka ut på kartan.
3. Ta reda på om resmålet har bra kommunikationer
Kolla upp om det går att ta sig runt lätt på resmålet. Mallorca till exempel har ett jättefint bussnät, ändå envisas många med att hyra bil för att upptäcka ön.
4. Åk båt
En båtresa är ofta uppskattad och billig. Upptäck Grekland med färja över till olika öar.

5. Ta inga dyra lån för att ha råd med semestern
Semestern ska vara avkopplande och härlig. Minnena som finns kvar i höst ska inte behöva vara förknippade med pengaångest.
6. Utnyttja kampanjer när solen når Sverige
Så fort det är värmebölja i Sverige sjunker priserna på utlandsresor. Har ni tröttnat på att vara hemma kan ni då passa på att hitta solen på annan plats.
7. Boka antingen tidigt eller sent
Sista minuten eller boka tidigt-rabatt gör mycket. Den bästa starten på resan är att hitta en billig variant – då kan ni lägga pengarna på saker ni gör på plats i stället.
8. Åk på en minisemester måndag-torsdag
De flesta åker på weekendresa torsdag till söndag vilket betyder att det ofta är billigare att flyga de andra veckodagarna.
9. Se om det är billigare att mellanlanda
Att mellanlanda sparar ofta flera tusenlappar. Om familjen inte har problem med lite väntan är det ett bra sätt att hålla budgeten nere.
10. Hyr cyklar på resmålet
Kan alla i familjen cykla? Handla picknick, smörj in er med solkräm och ta cykeln till stranden. Då blir även resan dit en aktivitet.
11. Res från mindre avreseorter i landet
Jämför vad det kostar att flyga från olika avreseorter. Om Stockholm, Göteborg och Malmö är dyrt kanske Norrköping och Örebro är billigare? Glöm inte att räkna in transfern i priset, dock.
12. Besök vänner och släkt
Åk till kompisarna ni aldrig hinner träffa. Packa bilen eller ta tåget och ha en helg där ni grillar och umgås.
13. Försök undvika växlings- och bankomatavgifter i andra länder
Att ta ut pengar i bankomat kostar olika beroende på var du är och vilket bankkort du använder, men ofta dras en avgift. 40 kronor då och då skulle kanske räcka till en lunch eller middag för hela familjen istället.
14. Hyr ut bostaden hemma medan ni är borta
Sverige lockar turister från nästan hela världen. Om du hyr ut din bostad får du ha hyresinkomster upp till 40 000 kronor utan att betala skatt.
15. Jämför priser på olika resesajter
Ta inte första bästa utan se om det finns billigare alternativ på andra sidor. Kanske är det mer ekonomiskt att sy ihop familjens egen paketresa än att åka charter? Sök på exempelvis momondo.se, expedia.se, reseguiden.se eller trivago.se.