Har du lust att tillbringa sommaren på Österlen i Skåne? Här är några ”måsten” om ni kommer hit.

Pizza


Det finns inte mindre än tre ypperliga pizzerior i galet fina miljöer på Österlen.

Gårdens kafé & vedugn är inrättad i Apotekarens fina trädgård med B&B och trädgårdsbutik. Det känns som att man är vid i Medelhavet. Mitt i Simrismhamn. 

Friden Gårdskrog – vid vägs ände, ligger nära Kivik. Det är verkligen just vid vägens ände på en gammal äppelgård denna idylliska miljö är inrättad. Underbar trädgård vid vackert väder.

Den tredje heter Kafferosteriet på Österlen, ligger i Löderup. Suveräna pizzor som serveras i korgar vid långbord, kafferosteri och ett mycket prisvärt och fint boende.


Finmat

Finmat finns det även på Österlen såklart, och några av de bästa ställena är:

Krogen Daniel Berlin, i Skånes Tranås norr om Tomelilla, har ypperlig mat med mycket från skog, hav och mark i närområdet, precis så som mattrenden går nu. Hamnar bland de absoluta toppkrogarna när White Guide listar.

IMG_6016-1-e1551350561279-480x320

Foto: Foto:http://carrosmatovin.se/daniel-berlin-krog/

Karnelunds krog i Gislöv, som ligger mellan Skillinge och Brantevik, har riktigt god mat till bra priser. Personligt och gemytligt i en liten by.

Sandskogen restaurang med Anders Vendel i spetsen ligger i Ystad och är riktigt bra. Klassisk svensk mat med modern twist.


Kaféer

Coolhäng får man om man fikar på Lulas espressobar i Östra Hoby. Skåne goes España och Portugal, kan man säga. Bra kvalitet, goda ”tallrikar” och kul inredning. Personalen får gärna dra lite mer på mungiporna och göra lite generösare portioner, för det är annars riktigt trevligt att sitta här.

Olof Viktors i Glemmingebro, där bagare Jan Hedh huserar, är värd en omväg för sitt fina bröd och sin goda glass. Sveriges bästa kafé enligt White Guide! Långa köer och lite turistigt, men jag brukar köpa med mig.

Mitt i Ystad ligger det för i år utökade bageriet och kaféet Söderberg & Sara bageri som vunnit SM i mathantverk. Trendigt med hög kvalitet och yrkeskunskap!


Skånskt vin?

Jo, det har faktiskt tagits fram vinstockar som ska fungera för våra breddgrader, ja, i alla fall i södra Sverige. Nu kan man gå på vingårdsbesök i sitt eget land. Österlenvins Per Ols Råsa 2011 (nr 72825) har fått pris som bästa svenska rosévin 2012. Sen vet jag i och för sig inte hur tuff konkurrens de har haft?… Lite dyrare, 198 kr flaskan.

Stenshuvud - Krivareboden