Har du lust att tillbringa sommaren på Österlen i Skåne? Här är några ”måsten” om ni kommer hit.

Mat


Österlen kryllar av härliga restauranger i fina miljöer. Här är våra favoriter.

Gårdens kafé & vedugn är inrättad i Apotekarens fina trädgård med B&B och trädgårdsbutik. Det känns som att man är vid i Medelhavet. Mitt i Simrismhamn. 

Friden Gårdskrog – vid vägs ände, ligger nära Kivik. Det är verkligen just vid vägens ände på en gammal äppelgård denna idylliska miljö är inrättad. Underbar trädgård vid vackert väder och, inte minst, bland de godaste pizzorna vi ätit.

Pastafabriken – från gänget bakom det tidigare favoritstället Kafferosteriet på Österlen. Denna pärla i Ingelstorp bjuder på magisk pasta i supersnygg och härlig miljö!


Finmat

Finmat finns det även på Österlen såklart, och några av de bästa ställena är:

Krogen Daniel Berlin, i Skånes Tranås norr om Tomelilla, har ypperlig mat med mycket från skog, hav och mark i närområdet, precis så som mattrenden går nu. Hamnar bland de absoluta toppkrogarna när White Guide listar.

IMG_6016-1-e1551350561279-480x320

Foto: Foto:http://carrosmatovin.se/daniel-berlin-krog/

Karnelunds krog i Gislöv, som ligger mellan Skillinge och Brantevik, har riktigt god mat till bra priser. Personligt och gemytligt i en liten by.

Sandskogen restaurang med Anders Vendel i spetsen ligger i Ystad och är riktigt bra. Klassisk svensk mat med modern twist.


Kaféer

Gillar du choklad är det ett måste att besöka Österlenchoklad i Skåne Tranås, ett stenkast från grannen Daniel Berlin. Deras café och fabrik i en gammal skolbyggnad är perfekt för såväl fikastoppet som att köpa med sig en god gåva till den nära!

Coolhäng får man om man fikar på Lulas espressobar i Östra Hoby. Skåne goes España och Portugal, kan man säga. Bra kvalitet, goda ”tallrikar” och kul inredning. Personalen får gärna dra lite mer på mungiporna och göra lite generösare portioner, för det är annars riktigt trevligt att sitta här.

Olof Viktors i Glemmingebro, där bagare Jan Hedh huserar, är värd en omväg för sitt fina bröd och sin goda glass. Sveriges bästa kafé enligt White Guide! Långa köer och lite turistigt, men jag brukar köpa med mig.

Mitt i Ystad ligger det för i år utökade bageriet och kaféet Söderberg & Sara bageri som vunnit SM i mathantverk. Trendigt med hög kvalitet och yrkeskunskap!


Skånskt vin?

Jo, det har faktiskt tagits fram vinstockar som ska fungera för våra breddgrader, ja, i alla fall i södra Sverige. Nu kan man gå på vingårdsbesök i sitt eget land. Österlenvins Per Ols Råsa 2011 (nr 72825) har fått pris som bästa svenska rosévin 2012. Sen vet jag i och för sig inte hur tuff konkurrens de har haft?… Lite dyrare, 198 kr flaskan.


 

Utflykter

Att bara cykla eller köra runt på Österlen är gott nog för att fylla en dag med njutning.

Knäbäckshusen – en av Sveriges mest fascinerande och exotiska stränder bjuder på skönt och svalkande bad en varm sommardag.

Ales stenar – historisk plats med anor från vikingatiden med dess fornlämning. Utöver det även en förträffande utsiktplats!

Glimmingehus slott – Sveriges bäst bevarade slott från medeltiden och en ståtlig syn på de österlenska slätterna.

Loppisrunda! Österlen kryllar av bra loppisar, så väl tillfälliga som återkommande. Allt från klassisk loppmarknad i Simrishamns ”Suckarnas gång” till högkvalitativa Rörum Retro.

Stenshuvud - Krivareboden