Baka bröd som ett proffs är en grundläggande kurs av Hembakat tillsammans med bagarmästare Johan Sörberg – där du lär dig hemligheterna bakom att baka fantastiska matbröd!

Tillgång: Du har obegränsad tillgång till kursen i 12 månader.

Hur: Du går onlinekursen enkelt från din dator, surfplatta eller smartphone.

Pris: 249 kr

 

  KÖP HÄR  

Baka bröd som ett proffs är en bakkurs online med mästerbagaren Johan Sörberg. Du känner säkert igen honom från Hela Sverige bakar. I kursen får du lära dig Johans bästa baktekniker så att du kan baka lika perfekta bröd som proffsbagarna!

Baka bröd som ett proffs – med Johan Sörberg & Hembakat

I kursen ”Baka bröd som ett proffs” visar han steg för steg hur det perfekta brödet växer fram. Från ingrediensernas spännande värld till blandning, knådning, snittning och till sist gräddning. Surdeg hinner han med också.

I den här kursen får du kunskaper som du lätt kan applicera på andra recept – för att allt du bakar  ska bli riktigt bra!

Häng med in i Johans egen bagarstuga!

Tidsåtgång: Olika beroende på hur snabbt du läser men ca 3,5 timmar inkl filmmaterial.
Film i kursen: 47 minuter.
Vad ingår? Läs mer nedan, men i korthet: Film med instruktioner, kurskapitel om ingredienserna, hur du blandar och knådar degen, hur du viker och jäser den, hur du snittar och gräddar ditt bröd. Plus hur du bakar med surdeg. Quiz där du kan kontrollera vad du lärt dig.
Tillgång till kursen: Ett år. Du kan se alla filmer och gå tillbaka hur många gånger du vill i avsnitten under ett års tid.

Johan Sörberg guidar dig i bagarstugan. Han är bagarmästare, har deltagit i konditor-VM och varit coach för det svenska bagarlandslaget. Han har under många år drivit Riddarbageriet och utbildat bagare i hela Sverige. Kort sagt, Johan Sörberg är troligen Sveriges bästa bagare. För många är han känd som domare i TV-programmet Hela Sverige bakar. I online-kursen ”Baka bröd som ett proffs” lär han ut hemligheten bakom ett perfekt matbröd.

Detta får du lära dig

Baka bröd med bra recept

I tusentals år har människan bakat bröd. En deg för matbröd kräver bara vatten, mjöl, salt och hävningsmedel. I kursen får du veta hur ingredienserna samverkar för att ett bröd ska bildas. Du får veta vad du ska tänka på för att degen ska blandas rätt och må så bra som möjligt. Och du får några riktigt bra recept av bagarmästare Johan Sörberg.

Olika mjöl till olika bakverk

Till matbröd och småkakor ska du inte ha samma mjöl. Det är viktigt att mjölet har rätt proteinhalt och att du väljer salt med omsorg. Johan Sörberg berättar om skillnaden mellan olika sorters salter och mjölsorter.

Vätskan i degen

Mjölk eller vatten? Varmt eller kallt? Vårt sätt att baka både bröd och söta bakverk har utvecklats under åren och i kursen ”Baka bröd som ett proffs” berättar Johan Sörberg om bakningens historia. Han berättar också varför degvätskan ska vara kall och varför du ska skippa mjölk i degen.

Ekologiskt mjöl är bäst för surdegen

Att baka med surdeg är lättare än det verkar. I Hembakats online-kurs visar Johan Sörberg hur du sätter en surdeg och hur du sedan använder den i bakningen. Du får också lära dig hur du stöttar upp en surdeg som inte blev som du hade tänkt.

Knåda degen

Med maskin eller för hand spelar inte så stor roll, det viktiga är att degen knådas. Johan Sörberg visar hur en färdig deg ser ut och berättar vad som händer i degen när den bearbetas.

Glutenprovet!

En färdig deg klarar glutenprovet. Det handlar om degens kemiska reaktioner och hur tunn degen kan vara innan den går sönder. Johan visar hur du testar degen!

Låt brödet vila

Brödet ska jäsa, men ett riktigt bra bröd behöver också vila. Hur det vilar och hur länge har stor betydelse för slutresultatet. Det kan vila i kylskåp eller i rumstemperatur, beroende på hur du vill ha ditt bröd.Hur ska brödet jäsa?

När du bakar behöver du en hävningsmetod. Att baka med surdeg är ett klassiskt sätt att få brödet att jäsa som har används i århundraden. Kommersiell snabbjäst har utvecklats under 1900-talet och det fungerar också bra. I kursen ”Lär dig baka bröd som ett proffs” får du veta skillnaden på de olika hämningsmetoderna och hur de påverkar brödet.

Snygga snitt och knaprig skorpa

Att förbereda ett bröd inför jäsning och gräddning är lätt – för den som vet hur man gör. I kursen får du lära dig exakt vad som händer i brödet under snittning och gräddning. Och hur du får ytan att bli karamelliserad (sååå enkelt).

Vad får du om du köper kursen, rent konkret?

  • En kurs som du kan gå var du vill, när du vill, eftersom den ligger på nätet.
  • Lära dig allt om brödets ingredienser, om knådning, snittning, gräddning och surdeg!
  • Varje avsnitt avslutas med ett quiz där du får testa dina nyvunna kunskaper.
  • Du får elva filmer om totalt 47 minuter där Johan Sörberg visar på ett tydligt och pedagogiskt sätt hur du ska baka.
  • Du får Johan Sörbergs bästa recept att skriva ut.
  • Vi bjussar också på bloopers från inspelningen, roliga klipp där inte allt gick som det skulle…

Kontakt

För frågor om kursen, tveka inte att mejla onlinekursansvarig Desiree W Stattin, desiree@mag.bonnier.se