I vackra augusti reser Gård & Torp till Savolax i östra Finland och upplever herrgård tillsammans med Georg Grotenfelt och Gunilla von Platen.

När: 11-16 augusti 2021

Pris: 14.850 kronor för del i dubbelrum. Enkelrumstillägg 1500 kronor.

 

BOKA HÄR

 

* Resan arrangeras av, och din bokning av vistelsen kommer att ske direkt med Mejt Resor

Detta sköna skogs- och insjölandskap bildade en östlig gränstrakt i det gamla svenska riket. Kring riksfästningen Olofsborg i Nyslott och krigsskolan i Haapaniemi växte det fram en rik herrgårdskultur på officers- och prästboställen under 17- och 1800-talen.

Vår ciceron, arkitekten och filmaren Georg Grotenfelt tar oss till ett urval av dessa gårdar. På Wehmais och Järvikylä ser vi gårdarna som fortfarande är i släkten Grotenfelts ägo. I Hamnialaks besöker vi familjen von Wright gamla gård, där målarbröderna Magnus, Wilhelm och Ferdinand växte upp i början av 1800-talet.

Vi får också komma till Frugård där herrgårdsfrun och etnologiprofessor Anna-Maria Åström berättar om herrgårdslivet förr. På Koivunmäen – Björkbacka intar vi lunch och får prova Lignell & Pispanens berömda bärviner. Andra vackra gårdar vi besöker är Tertis och Juhanala.

Vi bor bekvämt i den lilla staden St Michel, känt bland annat för att marskalk Mannerheim här hade sitt högkvarter under andra världskriget. En av kvällarna intar vi en historisk middag på legendariska S:t Michelsklubben, där marskalken var stamgäst. På vägen till och från Savolax hinner vi även med besök i Heinola och Lahtis.

Vi avslutar med guidade besök på Frugård i Mäntsälä, forskningsresanden Adolf Erik Nordenskiöld födelsegård och på Ainola, Jean och Aino Sibelius berömda konstnärshem vid Tusby träsk.

Med på resan deltar även Gunilla von Platen för Gård & Torps räkning.

Läs mer om programmet i sin helhet här!