Följ med på en spännande resa till Yorkshire och andra natursköna delar av norra England, där vi får se vacker natur i nationalparkerna Peak District, North York Moors samt Yorkshire Dales.

Datum: 18-21 maj 2019

Pris: Prenumerantpris 16.990kr för del i dubbelrum. Ordinarie pris 17.790kr.

LÄS MER OCH BOKA

Vi bor i den vackra välbevarade ringmursstaden York med spår av både romare, vikingar och medeltid. Här får vi en guidad visning på svenska av berömda York Minster – norra Europas största medeltida gotiska katedral. Vi ser slott och herresäten, vackra trädgårdar samt miljöer som känns igen från kända tv-serier, samt många deckare och filmer.

 


Program i detalj

Dag 1, lördag 18 maj

Flyg med SAS från Stockholm till Manchester, avresa kl 07.50 med ankomst

kl 09.20. Vår svenska guide Tina Engström möter gruppen.

(Avresa från Göteborg o Köpenhamn på förfrågan)

Efter att vi alla samlats på flygplatsen i Manchester och tagit plats i vår buss tillsammans med vår erfarna guide Tina sätter vi kurs mot Yorkshire. Innan vi når den charmiga staden York, stannar vi för en gemensam lunch längs vägen.

Vi checkar in på vårt hotell, centralt belägna Principal York Hotel. www.phcompany.com/principal/york-hotel Hotellet är ett gammalt, stort och tjusigt järnvägshotell som är nyrenoverat. Här kommer vi bo i tre nätter.

Vi fortsätter sedan med en stadspromenad samt guidad visning av den imponerande katedralen York Minister, och därefter ledig tid för shopping (antikt och modernt) eller egna besök t ex Jorvik Viking Musuem.

Den som vill kan även gå på Evensong med körsång i katedralen senare på eftermiddagen.

Välkomstmiddag på hotellet.

 

Dag 2, söndag 19 maj

I dag åker vi norrut och börjar med en privat visning på Newby Hall, ett av Englands mest berömda hus av arkitekten Rober Adam. Här får vi en kopp kaffe och sedan guidning innan de öppnar för allmänheten. Huset är fyllt av fina möbler av bland annat Chippendale samt intressant konst och värdefullt porslin med mera.

Det blir även tid för att titta på den vackra trädgården på egen hand och att äta en lätt lunch innan vi fortsätter mot Yorkshire Dales nationalpark, där man filmat Hem till gården, Kalenderflickorna och mycket annat.

Under vår färd ser vi delar av det storslagna landskapet och gör ett par stopp i trevliga byar. Vår guide Tina guidar och berättar för oss hela vägen. Vi stannar sedan till vid ett vattenfall där vi får inta Afternoon Tea på ett litet familjeägt kafé innan vi återvänder till York. Middag på egen hand.

 

Dag 3, måndag 20 maj

Efter vår frukost åker vi idag mot nordost och börjar med ett besök på det magnifika barockslottet Castle Howard, som känns igen från tv-serien och filmen En förlorad värld (efter Evelyn Waugs bok med samma namn). Vi fortsätter till kuststaden Whitby och gör en tur med bussen upp på klipporna för att se den berömda ruinen efter Whitby Abbey, med en historia från 600-talet, stormat av danskarna på 800-talet. Vi äter lunch på egen hand och får egen tid för att strosa runt och titta på hamnen eller besöka antikaffärer m m.

Vi fortsätter genom North York Moors nationalpark och gör ett stopp i den mysiga lilla byn Goathland, som är känd från tv-serien Tillbaka till Aidensfield.

Efter en liten paus på hotellet promenerar vi till en fransk restaurang för gemensam avskedsmiddag. Vi får sedan en drink och privat kvällsvisning på Fairfax House – ett av Englands vackraste georgianska hus.

 

Dag 4, tisdag 21 maj

Vi checkar ut efter frukost och lämnar York tidigt och sätter kursen söderut mot Peak District National Park. Vi börjar med ett besök i ett av landets bäst bevarade medeltida hus – Haddon Hall – där man filmat bl a Jane Eyre, Den andra systern Boleyn, Stolthet & Fördom, Elizabeth och Kommissarie Lynley. Därefter stannar vi i den charmiga lilla staden Bakewell för gemensam lunch på en typisk engelsk pub. Efter det blir det lite tid för att utforska antikcentret och de många små butikerna på egen hand.

Vi lämnar Bakewell i god tid för att ta oss till flygplatsen och under färden ser vi mer av nationalparkens säregna landskap som inspirerat deckarförfattare som Stephen Booth och Val McDermid.

Hemresa med SAS från Manchester, avgång kl 18.30 med hemkomst till Stockholm 21.50. Vi hinner äta något lite på flygplatsen (på egen hand) innan avgång.