Drömmen om Toscana skall avnjutas med alla sinnen och nyfikenhetens krydda - vad väntar bakom nästa hörn? Vinens och de toskanska specialiteternas mästerliga smak, blommornas och grönskans dofter, ljudet av fontäners plaskande, åsynen av renässansens mästerverk i ett böljande toskanskt landskap.

Datum: 8-13 april 2019

Pris: Prenumerant 20.990kr för del i dubbelrum. Ordinarie pris 21.990kr.
 

LÄS MER & BOKA HÄR

I det undersköna toskanska landskapet – bland sekelgamla olivträd, rader av vinrankor och ståtliga mörkgröna cypresser – ligger kulturstäderna tätt och tiden tycks ha stannat. Att konsthistoriens största monument skapades i Toscana är knappast ett sammanträffande.

Renässansstaden Florens, Chianti och landskapet ” le crete” kring Siena är liksom den stora dalen Val d ́Orcia de vackraste och mest klassiska av alla toskanska vyer. Landskapet präglas av böljande kullar klädda av vin, vete, majs eller solrosor. Här och var punkteras landskapet av en skogsdunge och gamla cypresser som utropstecken i snörräta alléer längs de vita grusvägarna, ”strada bianca” som leder till romanska kyrkor och små bondgårdar.

Den karaktäristiska bruna jorden i dess många nyanser skimrar som ett slarvigt utslängt sidentyg, i härligt skirt gröna toner. Uppe på höjderna tronar befästa medeltids- och renässansstäder i rosarött tegel. Vi besöker gårdar som producerar vin och ost, Under resan njuter vi av det toskanska bondköket med anor från etruskisk tid, Toscanaborna är kräsna och vana vid närproducerade råvaror från landskapets böljande kullar och de gemensamma måltiderna är utvalda av vår ciceron. Under resan bor vi två nätter i Florens på omtyckta och bra belägna historiska hotellet Loggiato dei Serviti och vårt boende i världsarvsdalen Val d ́Orcia är på en verklig pärla Brunellovingård utanför medeltida Trequanda i ett klassiskt renässanslandskap.

Tillsammans med prisbelönta Gård & Torps chefredaktör Gunilla von Platen och Florensbon och omtyckte journalist John Werich, bosatt i Toscana i drygt tio år, upplever vi under några lärorika dagar ett axplock av kultur, natur och gastronomi, allt i trevlig samvaro med likasinnade.

NUVARANDE Njutningarnas Toscana med Gård & Torp
8-13 april 2019
NÄSTA Lantlivs trädgårdskurs
13-14 april 2019