Hör upp alla vinintresserade! Nu har du en exklusiv möjlighet att följa med Allt om Mat till österrikiska vintillverkaren Weingut Leth. God stämning och fantastiska viner utlovas.

Datum: 13-16 september 2018
Pris: 16 995kr (prenumerantpris)

BOKA HÄR

Österrike – en gång huvudregion i den månghundraåriga Habsburgska Dubbelmonarkin, är ännu idag en smältdegel där influenser från öst, väst, syd och nord möts. Österrike utmärker sig också för sina viner, framför allt av druvorna grüner veltliner och riesling som länge har odlats i detta område.

Följ med Allt om Mat på en resa till Wien och vindistriktet Wagram där familjen Leth driver vingården Weingut Leth. I samarbete med Wengut Leths svenska importör Domaine Wines inviteras exklusivt Allt om Mat’s läsare till en heldags arrangemang på och kring vingården, inklusive måltider och en hotellövernattning på Relais & Chateuax hotell. Med under hela resans vistelse är en representant från Allt om Mat och vår ciceron Michaela Jolin.

Weingut Leth – tredje generations vintillverkare

Weingut Leth ligger i distriktet Wagram, tidigare Donauland, som är en del av Niederösterreich, en av Österrikes fyra vinregioner. Wagram är ett stort vindistrikt som startar västerut från Krems och når ända till vinregionen Wien. Det ligger oerhört vackert beläget på bergssluttningar och här har vin odlats sedan romartiden. Jordmånen består av den unika ”lössjorden” som här ger en alldeles speciell karaktär åt Österrikes nationaldruva grüner veltliner.

Weingut Leth är en helt familjeägd firma, med tredje generationen redan aktiva i verksamheten. Det kan låta lite, men faktum är att tre generationer är gott och väl tillräckligt för att hinna bygga upp ett vineri till ett av områdets ledande. Idealism och innovation har varit grundpelare redan sedan Franz och Barbara Leth startade vinproduktionen på 1960-talet. Deras söner Franz och Erich tog över under 1980- och 1990-talen och idag är Franz Junior ansvarig för vinproduktionen. Familjen har under årens lopp utvecklat vinodlingen och hittat rätt jordmån och klimat för de olika druvsorterna och dess kloner. De tillverkar främst vita viner av druvorna grüner veltliner, riesling och roter veltliner.

Vinhuset Leth tog 2016 hem vinpriset ”Gyllene Glaset”. Ett hederspris som delats ut av Allt om Mat i över 20 år till vinhus som på något sätt berikat den svenska marknaden utöver det vanliga med hög kvalitet och viner i egen stil.


Det här ingår i Allt om Mats resa till Österrike:

  • Flyg Arlanda – Wien t/r med Austrian Airlines
  • Samtliga transfers enligt program
  • Boende på 4-stjärniga hotell, 3 nätter, del i dubbelrum inklusive buffet frukost
  • Måltider (exkl.cafébesök Demel el alt) enligt program med 1 glas vin till luncher & 2 glas vin till middagar, mineralvatten, kaffe/te
  • Samtliga sevärdheter och vinprovningar enligt program
  • Ciceron Michaela Jolin är med under hela vistelsen samt lokal guide Schönbrunn/Belvedere
  • Representant från Allt om Mat
NUVARANDE Följ med på vinresa till Leth i Österrike
13-16 september 2018
NÄSTA FULLBOKAT! Finlands svenskbygder med Gård & Torp!
12-17 sept 2018