Isak Gustaf Clason, en resa i mästarens fotspår. Res med Gård & Torp den 2-3 okt 2021!

Isak Gustaf Clason spelade en avgörande roll i den svenska slotts- och herrgårdsarkitekturen runt sekelskiftet 1900. Följ med på en inspirerande weekendresa med Gård & Torp till några av hans mest intressanta projekt i Sörmland och Östergötland!

LÄS MER OM RESAN HÄR 

Lördag 2 oktober Vi färdas lördag morgon med buss från Stockholm till Södertuna herrgård utanför Gnesta. Här serveras vi förmiddagskaffe och får en rundtur i Clasons första större herrgårdsprojekt. Husets ursprung i svenskt 1700-tal inspirerade honom och kom att bli vägledande för hela ombyggnaden, exteriört och interiört. Vi fortsätter genom Kolmårdsskogarna till det sägenomspunna Rodga säteri. Huvudbyggnaden, från mitten av 1700-talet, är sedan länge obebodd, men mycket välbevarad. Här serveras vi lunch omgivna av inredningar som inte bara inspirerade Clason, utan också kom att användas vid skapandet av huvudbyggnaden på Hults bruk, som blir vårt nästa stopp. På Hults bruk åstadkom Clason en helgjuten arkitektonisk miljö för ägaren till ett av landets sista enskilt ägda bruk. Vi välkomnas in till botten-våningens salonger, utformade kring de ditflyttade äldre inredningarna. Därefter reser vi vidare mot Åtvidaberg och baroniet Adelsnäs som är vårt slutmål för dagen. Upplev en personlig rundvandring i Clasons första större projekt, vackra Södertuna herrgård. Här checkar vi in på Villa Baro där vi övernattar och serveras en trerättersmiddag. Villa Baro är den ursprungliga herrgården från 1760-talet som flyttades år 1900 till andra sidan sjön. Den har nyligen renoverats till ett högklassigt hotell.

Söndag 3 oktober
På Adelsnäs besöker vi två av Clasons främsta verk; Villa Kammarbo, ritad på 1880-talet med inspiration från brittiska och amerikanska villor för Theodor Adelswärd, som några år senare också beställde ritningar till en helt ny huvudbyggnad för Adelsnäs. Byggnaden som stod färdig 1920 blev Clasons största och konstnärligt mest genomarbetade herrgårdsprojekt. Vi går också runt i den vackra parken, ritad av trädgårds-konstens förnyare, Rudolf Abelin, med det Clason-ritade orangeriet och ett rundtempel från 1809. Efter lunch avslutar vi vår resa på Björnsnäs vid Bråviken, ett av de stora ombyggnadsprojekten från 1890-talet där Clason gavs möjligheten att omsätta sina idéer i praktiken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer