1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Följ med Gård & Torp till herrgårdarnas Finland den 1-6 sep 2021!

I vackra september reser vi till Savolax i östra Finland. Detta sköna skogs- och insjölandskap bildade en östlig gränstrakt i det gamla svenska riket.

Kring riksfästningen Olofsborg i Nyslott och krigsskolan i Haapaniemi växte det fram en rik herrgårdskultur på officers- och prästboställen under 17- och 1800-talen.

Vår ciceron, konsthistorikern och museimannen Pontus Kyander tar oss till ett urval av dessa gårdar. Gunilla von Platen deltar i resan från Gård & Torp.

 

 

LÄS MER OM RESAN HÄR  


I Jorois kyrksocken besöker vi Järvikylä och Frugård två herrgårdar som som gått i släkterna Grotenfelt och Collen/Åström i många generationer. I Rantasalmi kyrkosocken besöker vi bl a släkten Westerstråhles Putisalo gård och Strandgård, socknens äldsta herrgård som även var i familjen Kyanders ågo under 160 år. Andra vackra gårdar vi besöker är Terttis och Juhanala.
Vi bor bekvämt i den lilla staden St Michel, känt bland annat för att marskalk Mannerheim här hade sitt högkvarter under andra världskriget. En av kvällarna intar vi en historisk middag på legendariska S:t Michelsklubben, där marskalken var stamgäst. På vägen till och från Savolax hinner vi även med besök i Heinola och Lahtis. Vi avslutar med guidade besök på Frugård i Mäntsälä, forskningsresanden Adolf Erik Nordenskiöld födelsegård och på Ainola, Jean och Aino Sibelius berömda konstnärshem vid Tusby träsk.

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer