Följ med till herrgårdarna i finska Savolax! 11-15 augusti 2021

I vackra augusti reser Gård & Torp till Savolax i östra Finland och upplever herrgård tillsammans med Georg Grotenfelt och Gunilla von Platen.

Detta sköna skogs- och insjölandskap bildade en östlig gränstrakt i det gamla svenska riket. Kring riksfästningen Olofsborg i Nyslott och krigsskolan i Haapaniemi växte det fram en rik herrgårdskultur på officers- och prästboställen under 17- och 1800-talen.

Vår ciceron, arkitekten och filmaren Georg Grotenfelt tar oss till ett urval av dessa gårdar. På Wehmais och Järvikylä ser vi gårdarna som fortfarande är i släkten Grotenfelts ägo. I Hamnialaks besöker vi familjen von Wright gamla gård, där målarbröderna Magnus, Wilhelm och Ferdinand växte upp i början av 1800-talet. 

Vi får också komma till Frugård där herrgårdsfrun och etnologiprofessor Anna-Maria Åström berättar om herrgårdslivet förr. På Koivunmäen - Björkbacka intar vi lunch och får prova Lignell & Pispanens berömda bärviner. Andra vackra gårdar vi besöker är Tertis och Juhanala. 

Vi bor bekvämt i den lilla staden St Michel, känt bland annat för att marskalk Mannerheim här hade sitt högkvarter under andra världskriget. En av kvällarna intar vi en historisk middag på legendariska S:t Michelsklubben, där marskalken var stamgäst. På vägen till och från Savolax hinner vi även med besök i Heinola och Lahtis. 

Vi avslutar med guidade besök på Frugård i Mäntsälä, forskningsresanden Adolf Erik Nordenskiöld födelsegård och på Ainola, Jean och Aino Sibelius berömda konstnärshem vid Tusby träsk.

Med på resan deltar även Gunilla von Platen för Gård & Torps räkning.

Läs mer om programmet i sin helhet här! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer