Drömmen om Toscana med Allt om Trädgård den 18-22 sep!

Följ med Allt om Trädgård till undersköna Toscana – till historiska och moderna trädgårdar bland sekelgamla olivträd, rader av vinrankor och ståtliga cypresser. Vi njuter av toskansk mat, provar traktens olivolja och bor på en genuin fattoria, en vingård på landsbygden. Vår guide är kunnige och svensktalande John Werich sedan många år bosatt i Italien och med trädgård och konsthistoria som specialitet. Med på resan finns även Allt om Trädgårds chefredaktör, Anna G Tufvesson.

Program i korthet

DAG 1. VILLA LANTE – ORCIA- DALEN – FATTORIA DEL COLLE

Vid ankomst till Roms flygplats Leonardo da Vinci–Fiumicino väntar vår guide John Werich med privat buss. Vi reser mot staden Bagnaia och berömda Villa Lante, en av Italiens vackraste renässansträdgårdar, med bland annat fontäner, dammar och en berömd, stiliserad bäck som rinner ner genom trädgården. Vi färdas norrut mot Toscanas mest natursköna region, världsarvet Orciadalen och vår vingård, Fattoria del Colle, där vi ska bo under resan. Efter ett stopp för förfriskningar svänger vi in på Toscanas vindlande sköna vägar som tråcklar sig genom ett historiskt landskap mot den medeltida staden Trequanda. Alldeles i närheten, på en höjd med vyer över det odlade landskapet, ligger vingården, byggd 1592. Ägarinnan Donatella Cinelli Colombini är född i en familj som har odlat vin sedan många generationer. När vi  installerat oss i våra rum i de olika byggnaderna på gården avrundas dagen med en gemytlig middag på vingårdens restaurang, Osteria Donatella, med specialiteter från området.

DAG 2. BOSCO DELLA RAGNAIA

– TVÅ PRIVATA TRÄDGÅRDAR – MONTALCINO

Idag njuter vi först av en fascinerande skogsträdgård, Bosco del- la Ragnaia. Den amerikanske konstnären Sheppard Craige har här en originell och tankeväckande skogsträdgård fylld av konstverk, med mycket speciell och meditativ atmosfär. Därefter besöker vi den italienske trädgårdsdesignern Luciano Giubbileis trädgård och njuter av svepande, vackra planteringar. Några år innan det senaste sekelskiftet blev han ett uppmärksammat namn på tre kontinenter för sin behagliga och meditativa trädgårdsstil. Giubbilei skapar eleganta trädgårdsrum med känsla och finess, och hämtar inspiration från toskansk renässans, moderna växtval, engelsk frodighet samt trädgårdsägarens önskemål och personlighet. Hans framgångar har resulterat i flera böcker och även ett mångårigt arbete i England, efter en succé på prestigefyllda Chelsea Flower Show. Dagen inkluderar även ett besök i vinstaden på höjden – Montalcino, där tid ges för lunch på egen hand. På vår väg tillbaka till Trequanda besöker vi en växtälskares privata trädgård. Middag på en charmig, lokal restaurang, i närheten av fattorian.

DAG 3. LA FOCE – VILLA TRECI - MONTEPULCIANO

En av Toscanas allra vackraste trädgårdar är La Foce. Runt huset, med anor från den berömda florentinska familjen Medicis tid, ligger strama renässansparterrer och underbara promenadgångar. Var och en av de tre terrasserna har planteringar som ska ge blomning från vår till höst. Trädgården ramas in av det omkringliggande landskapet och vyn över dalar och kullar är den mest kända av alla toskanska utsikter. Här avnjuter vi en lunch på deras restaurang, innan vi gör ett besök på den imponerande privata trädgården Villa Trecci. Dagen avrundas med tid att strosa runt i en annan av södra Toscanas verkliga pärlor, Montepulciano, känd för sitt Vino Nobile. Retur till vår fattoria och middag på den lokala restaurangen.

DAG 4. OLIVERNAS POGGIO – VINPROVNING

Färden går sedan vidare till olivgården Poggio all’Olmo som producerar högkvalitativ jungfruolja. Gården drivs av vår guide John Werich med familj och ligger i den vackra Ambradalen. Här blir det olivoljeprovning och en rustik lunch i underbar miljö. Vi återvänder till vår fattoria, och efter- som vi reser i skördetid får vi en vinprovning med vår värdinnas viner. Avskedsmiddag på vingårdens restaurang.

Foto: Alfredo Falvo

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer