Exotiska Marrakech med Allt om Trädgård den 6–11 nov 2021!

En omåttligt populär favorit i repris - följ med till exotiska Marrakech!

Den rosa sagostaden vid foten av bergskedjan Höga Atlas kommer att lägga beslag på alla dina sinnen med dofter, färger och smaker! Upplev det myllrande folklivet, vindlande gränderna och fantastiska trädgårdarna! I soukerna säljs vackra tyger, mattor, keramik, väskor, skor, kryddor och mycket mer. Torget Djemaa el Fna är stadens pulserande hjärta med torghandlare, eldslukare och ormtjusare. I den gamla medinan ligger traditionella riader ombyggda till hotell med lummiga och svala innergårdar med fontäner och svalka.

En höjdpunkt på resan blir besöket i modedesignern Yves Saint Laurents trädgård Jardin Majorelle. Vi ska också lära oss mer om dadelodling i Palmeriet och besöka kaktusplantagen Cactus Thiemann. Sista dagen beger vi oss ut på landsbygden till den bördiga Ourika dalen och njuter av de gröna Atlasbergen. På plats i Marocko träffar vi svenska Marrakech-Maria som tillsammans med vår trädgårdsguide visar oss stadsnära och lantliga trädgårdar och odlingar.

PROGRAM dag för dag:

DAG 1. Stockholm - Marrakech

Tidig flygavgång med Lufthansa från Arlanda kl 06.15 via Frankfurt till Marrakech där vi landar kl 13.55. Ombord finns lättare förtäring och dryck till försäljning. Vid ankomst till Marrakech möts vi av Marrakech-Maria som följer med bussen till våra charmiga riader som ligger djupt in i medinan, så djupt att inga bilar når hit och vi får hjälp av ”karossas” med handskjutsade kärror som transporterar våra resväskor. En riad är ett traditionellt marockanskt hus som är byggt kring en frodig och sval innergård. Vi bor i flera olika riader som ligger nära varandra. Standarden är likvärdig på alla riader. Vi borstar av oss resdammet, packar upp och gör oss i ordning för en gemensam promenad till gycklartorget Djemaa el Fna som är stadens nerv fyllt av bodar med hantverk, väldoftande matställen, ormtjusare och gycklare. Innan kvällens middag berättar Maria om livet i Marrakech och om programmet under de kommande dagarna. Vi får också en liten snabbkurs i shopping och prutning. Maria har bott i Marrakech och arbetat som guide i Marocko sedan 1999. Med på resan finns också Susanne Malmsten som bor i Marrakech sedan 40 år.

DAG 2. Marrakech

Efter frukost möter Maria upp för en promenad i Marrakech gamla stadsdelar – medinan och den gigantiska souken (basaren). Insup atmosfären med härligt doftande kryddor och marockanskt hantverk som läder, koppar, mattor och lyktor. Vi får bland annat se Bahia-palatset med sin fantastiska arkitektur från slutet av 1800-talet. Väggar, golv och tak är klädda i mosaik och de anslutande trädgårdarna är anlagda med fontäner, fruktträd, cypresser och jasmin. Maria visar några ”hemliga” adresser, bland annat en internationellt känd inredningsbutik och en riad från 1700-talet som idag är galleri. Vi får se hantverkare inom järnsmidesskrået och läderskrået arbeta

med uråldrig teknik i sina små verkstäder. Efter en gemensam lunch besöker vi den vackra trädgården Le Jardin Secret. För planteringarna står den engelske trädgårdsdesignern Tom Stuart-Smith och trädgården består av två delar. Den ena är tänkt att efterlikna Edens lustgård, med växter från hela världen, medan den andra är uppbyggd kring typisk islamsk geometri. Här finns också ett restaurerat bevattningssystem. Resten av eftermiddagen på egen hand. Besök gärna de vackra saadiska gravarna från 1500-talet eller Marrakechs största moské. Marrakech Museum är också väl värt ett besök. På kvällen kan de som vill följa med ut och äta middag (ingår ej) tillsammans med guiderna.

DAG 3. Marrakech

Efter frukost ska vi ut på en heldagsutflykt och börjar på Cactus Thiemann – Afrikas första plantskola som drivs av en kvinna och hennes två döttrar. Här har man över 40 års erfarenhet av kaktusar och ett 150-tal arter av suckulenter. Därefter är det dags för en av resans absoluta höjdpunkter, nämligen trädgården Jardin Majorelle. Den vackra och frodiga trädgården anlades på 1920-talet av den franske konstnären Jacques Majorelle. Huset köptes sedan av modedesignern Yves Saint Laurent som blev hans hem och där hans aska också spritts. Väggarna är målade i en speciell vacker koboltblå färg som håller samman trädgården där vi bland annat hittar bambu, palmer, pistage-, oliv- och fikonträd liksom eukalyptus, hibiskus och agave. Porlande små kanaler och fontäner ger svalka och lugn. Strax utanför trädgården ligger en designbutik med 70 av Marockos bästa designers samlade. Vi besöker även Yves Saint Laurent muséet som ligger i anslutning. Här finns två kaféer där man kan äta en lätt lunch (ingår ej). På vägen hem åker vi till Palmeriet som är en dadelpalmsoas anlagd på 1000-talet. Dadlar har varit viktiga för ekonomin och var basföda under de långa vandringarna längs karavanlederna mellan handelsstäderna. Dadlarna skördas på hösten och torkar på sin ”ruska” varefter man äter dem efterhand som de mognar. Vi kommer också att se det tusenåriga bevattningssystemet. Åter med bussen och resten av eftermiddagen och kvällen på egen hand. Strosa i medinan och njut av folklivet och botanisera bland det rika utbudet av bodar och stånd. Marockansk mat har blivit trendig och här är absolut bästa stället att prova sig fram bland de smarriga rätterna.

DAG 4. Marrakech

Vi njuter av en god frukost varefter vi ska ut och färdas i en pampig hästdroska och se oss omkring i de vackra gröna Hivernage kvarteren som ligger precis utanför stadsmuren och medinan. Här byggde fransmännen sina vintervillor i början av 1900-talet (därav namnet ”Hivernage” från hiver=vinter). Idag har de flesta villorna byggts om till restauranger eller rivits och gett plats till hotell. Kvarteren är än idag eleganta och mycket gröna med stora träd, vilket är ovanligt i den ökenregion som Marrakech befinner sig i. Det är utan tvekan den bästa delen av Marrakech för en tur med hästdroska. Turen avslutas vid Djemaa el Fna torget.

Eftermiddagen och kvällen är fri för egna strövtåg. Passa på att handla med dig marockanskt konsthantverk och njut av ”Tusen och en natt” känslan i medinan. Det finns också möjlighet att boka hamam och massage eller kanske spela en golfrunda. På kvällen kan de som vill gå med guiderna ut och äta middag (ingår ej). 

DAG 5. Marrakech – Ourika - Marrakech

Frukost på vår riad varefter vi ska ut på landsbygden till den bördiga floddalen Ourika vid foten av Höga Atlas. Vi börjar med ett besök i den österrikiske konstnären Andrew Hellers fantasifulla konstträdgård Anima där chefsträdgårdsmästaren visar oss runt. Därefter fortsätter vi till ett litet paradis mitt bland olivlundarna. Här har schweiziska Christine anlagt en exotisk fruktträdgård och en saffransodling. Vi får en guidad tur bland växterna och lär oss mer om saffran och örter. Saffranslunchen serveras ute i trädgården. Efter lunch fortsätter färden djupare in i Ourika dalen. Den som vill kan vandra den sista biten vilket tar ca 2 timmar där vägen går genom olivodlingar och en liten berberby. Det är en vacker promenad där vi får lära oss mer om odlingarna vi ser efter vägen och även se hur man utvinner salt. Den som inte vill promenera kan ta bussen och endast gå den sista branta backen upp till hotellet.

Framme vid Kasbah Bab Ourika ser vi oss omkring i den vackra ekologiska trädgården och njuter av den fantastiska utsikten över Atlasbergen! Drink på terrassen varefter vi äter en god avskedsmiddag tillsammans på Bab Ourika. Åter till Marrakech för en god natts sömn.

DAG 6. Marrakech - Stockholm

Frukost och förmiddagen fri för egna aktiviteter och lunch. Passa exempelvis på att besöka parken som omger den 77 meter höga Koutoubia moskén. Här finns trimmade rosbuskar, symmetriska gångvägar och porlande fontäner. Dags att ta farväl av Marocko för denna gång. Fulla av nya intryck och inspiration beger vi oss till flygplatsen och vårt flyg med Lufthansa till Stockholm med mellanlandning i Frankfurt.

Foto: Picasa

 

 

Foto: Picasa

 

 

 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer