När rosorna blommar som bäst vänder vi skutan mot Skånes pärla - Österlen!

Datum: 26-28 juni 2020
Pris: från 8495 kronor
 
BOKA HÄR

På temat trädgårdsdesign guidar vår mångårige och populära expert och skribent Peter Englander oss bland sina bästa trädgårdar i regionen som han bott och verkat i länge. Följ med på en helg i denna fantastiska region och bli inspirerad till mästerverk i din egen trädgård!

 

PROGRAM

Dag 1.
MALMÖ–SIMRISHAMN–PETERS TRÄDGÅRDAR–VINGÅRDS LILLA GRÖNA

Vår guide Karina Brozinic möter upp vid Malmö centralstation och därefter åker vi i egen buss mot Österlen där Peter Englander möter upp. Första stopp blir på den lilla rosplantskolan med det stora sortimentet: Roskraft, specialiserad på förökning av rotäkta rosor. Innehavaren Else Ohlsson berättar om sitt arbete och sin passion.

Vi åker vidare mot Simrishamn, där vi ska bo i två nätter, och äter lunch på restaurang Vineriet, med egen, framgångsrik vinproduktion av druvor från Italien. Därefter tar vi bussen till Peter Englanders privata trädgård, med doftande terrasser och gångstråk, där Italien är närvarande i varje steg. Vi bjuds på fika i Apotekarns Trädgård, Peters första, skånska trädgårdsprojekt, bland fikonträd och silverpilar (som tror att de är oliver) och Peter berättar historien om hur Medelhavet hamnade i Simrishamn bakom plank och murar. Vi kikar på Sveriges största valnötsträd och äldsta fikonträd på väg till Peters första trädgård i Simrishamn. En hemlig, muromgärdad oas mitt i Simrishamns gamla stad. Vi promenerar vidare till Björn och Eva Vingårds lilla trädgård som rymmer så mycket. Inte minst en fantastisk buxbomsparterr med aprikosträd, mullbär och rosor.

Incheckning på vårt mysiga hotell Kockska Gården i Simrishamn. Middag på närbelägna restaurangen Hickory Bistro.

Dag 2.
TRE PRIVATA DESIGNPÄRLOR–ENGELSKA TRÄDGÅRDEN

Frukost på hotellet. Peter berättar om sitt arbete som trädgårdsdesigner, och om hur det såg ut före – och blev efter – i de trädgårdar han designat som vi ska besöka under dagen. Vi börjar i Ingers och Lars-Göstas villa-trädgård med terrasser, orangeri och horder av lavendel. Lunch på Mellby Klockaregård som också är en spännande, lummig trädgård med hemmabyggt växthus som inte går av för hackor.

Vi åker vidare till Den Engelska Trädgården, en romantisk pärla som har det mesta: färgstämda perennrabatter, rosor, woodland, ängar, lusthus, växthus med mera, allt anlagt i engelsk stil. Därefter besöker vi ytterligare en av Peters skapelser: en privat trädgård med tre terrasser, upphöjda bäddar med engelska rosor, ett träväxthus och en varsamt infogad pool. Vi besöker också Eva Mathiassons trädgård (som vann tv-programmet Trädgårdstoppen 2013). Eva har designat sin trädgård utifrån idén om att spara vatten, och hon berättar om framtidens trädgård med läande häckar, torktåliga växter och hur man samlar och skördar regnvatten.

Middag på Apotekarns Trädgård. Under kvällen berättar Peter om sitt trädgårdsliv i solen (och skuggan).

Dag 3.
HANSSONS HARMONISKA–KARL FREDRIK PÅ EKLAHOLM–ÅBERGS TRÄDGÅRD

Vi checkar ut från hotellet och besöker sedan arkitektparet Gunilla och Lars Hansson, som med händighet och säkra ögon har skapat en trädgård utöver det vanliga: finstämd, harmonisk och samtidigt överväldigande och Peters absoluta favorit.

Därefter tar vi bussen till trädgårdsprofilen och floristen Karl Fredrik på Eklaholm som bjuder på prat och bubbel i oefterhärmlig stil. Självklart shoppar vi också i Karl Fredriks smått galna butik. Lunchen intas sedan på Åbergs Trädgård som erbjuder ett gigantiskt sortiment av perenner, kryddor och sommarblommor, varav mycket är egenproducerat. Här kan man köpa det mesta i växtväg och även kika på de intressanta odlingarna. Grönsaker, bär, frukt och blommor odlas på plats och används till maten som serveras i trädgårdskaféet.

När vi botaniserat färdigt, och är mätta och belåtna, tar vi farväl av Peter och styr kosan mot Malmö dit vi anländer vid 16-tiden.