Se spännande Ryssland med M-magasin 4-9 juni 2022!

Vi åker till enastående och betagande Sankt Petersburg som ligger vid stranden av Neva och kallas för Rysslands Venedig. Den enda staden i världen som står med på Världsarvslistan. Vi besöker Eremitaget, palatset med alla sina konstskatter. Självklart ser vi också Katarina- palatset, som lämnades i ruiner efter nazisternas ockupation under andra världskriget men som renoverats till dagens storslagna palats. Sankt Petersburg är vaggan för den berömda ryska baletten. Därför ska vi såklart gå och se en rysk balettföreställning, det blir garanterat en höjdpunkt för många!

Resan går vidare med snabbtåg till huvudstaden Moskva, en bekväm tågresa på cirka fyra timmar. I Moskva gör vi en stor rundtur och besöker Kreml med Livrustkammaren med de berömda Fabergéäggen. Kreml är ju idag det moderna Rysslands maktcentrum där president Putin huserar. Vi besöker också berömda Röda Torget som kantas av den spektakulära Vasilijkatedralen, världens högsta ortodoxa katedral.

Middag och folkloreföreställning står också på schemat liksom tid för shopping på något av de stora varuhusen i Moskva.

Med oss under hela resan har vi vår mycket omtyckta och kunniga ciceron och reseledare Peter Wik tillsammans med Amelia Adamo.

Dag 1, Stockholm – St Petersburg:

Flyg via Helsingfors till St Petersburg där Peter Wik och vår engelsktalande lokalguide möter. Vi åker på rundtur och beundrar vackra palats, broar och monument i staden som grundades av Peter den Store på 1700-talet. Vi ser Palatstorget och det magnifika Vinterpalatset, den stora Isakkatedralen, Nevskij prospekt och Peter Paulfästningen. Incheckning på hotellet och därefter ett glas rysk champagne innan kvällens middag. Notera att det är många och långa promenader till fots under denna resa.  Middag ingår.

Dag 2, St Petersburg:

Frukost och sedan väntar en heldagsutflykt. Vi beger oss till Pushkin som är uppkallad efter Rysslands största poet, Alexander Pusjkin. Staden växte upp kring den ryska tsarens sommarresidens uppfört till sin fru Katarina I. Katarinapalatset renoverades efter andra världskriget till dagens storslagna palats som är ett välbesökt turistmål. I den vackra slottsträdgården ligger flera palats och paviljonger. På eftermiddagen beger vi oss till Vinterpalatset och Eremitaget, ett av världens mest berömda museum för västerländsk konst, Rundturen här är överväldigande! Åter till hotellet efter en heldag med fantastiska intryck. Kvällen på egen hand. Frukost och lunch ingår.

Dag 3, St Petersburg:

Frukost och därefter utflykt till Peterhof-palatset, omgiven av magnifika trädgårdar och fontäner. Anläggningen grundades år 1711 av Peter den Store som ett kungligt palats och är med på Unescos världsarvslista. Peter den store besökte Versailles 1716 och fick här mycket inspiration och en vilja att Peterhof skulle överglänsa Versailles. Vi går på en rundtur i palatset och strosar omkring i de vackra trädgårdarna. Eftermiddagen fri för shopping och egna strövtåg innan kvällens höjdpunkt, nämligen en balettföreställning. Frukost och lunch ingår.

Dag 4, St Petersburg - Moskva:

Tidig frukost och snabbtåg till Moskva som tar ca fyra timmar. Rundtur för att få en överblick av den ryska huvudstaden med 13 miljoner invånare som sägs ha grundats år 1147 av ”Jurij den Långarmade”. Här finns Rysslands politiska, ekonomiska och kulturella centrum. Vi ser stadens viktigaste sevärdheter som Bolsjojteatern, Röda torget och muromgärdade Kreml och den spektakulära Vasilijkatedralen. Incheckning på hotellet och resten av kvällen på egen hand. Här finns gott om restauranger och shopping. Frukost och smörgåspaket på tåget ingår.

Dag 5, Moskva:

Frukost varefter vi ska besöka Kreml, den gigantiska fästningen som är omgärdad av en 2.235 meter lång mur med hela 19 torn. Kreml är maktcentrum för såväl Sovjetunionen som dagens moderna Ryssland där president Putin numera huserar. Inne på Kreml-området finns flera vackra palats, katedraler och tsarklockan. Intill ligger Röda Torget och Vasilijkatedralen.

Vidare besöker vi Armoury Museum, Livrustkammaren, Rysslands äldsta museum, där de berömda Fabergé-äggen finns. Vi ser också Moskvas tunnelbana som är den vackraste i världen. På kvällen blir det middag och folkloreföreställning som en fin avslutning. Frukost, lunch och middag ingår.  

Dag 6, Moska - Stockholm:

Frukost och avfärd till flygplatsen för vårt flyg hem. Frukost ingår.

 

 

Foto: lukechristopher.com